Denne lusejegeren har vunnet designpris
Ecotones hyperspektrale system for overvåking av lakselus får utmerkelsen DOGA-merket.

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Lakselus

Ecotone har utviklet løsningen SpectraLice, som er en sensor for automatisk overvåking av lakselus i oppdrettsmerder. Ved hjelp av hyperspektrale undervannskameraer blir mengde og type parasitter overvåket. Dermed kan behandlingen målrettes bedre, noe som sparer både fisk og miljø for unødig belastning.

– Ecotone er et svært spennende teknologiselskap med utspring fra NTNU-miljøet i Trondheim. De har utviklet et produkt som griper inn i et viktig og følsomt område for oppdrettsnæringen, nemlig hvordan lakselus kan bekjempes på en bærekraftig måte, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA) i meldingen.

Dette sier juryen:

«Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen,» står det i jurykjennelsen.»

Selskapet Ecotone er basert på teknologi fra NTNU og ble stiftet av NTNU Technology Transfer og Geir Johnsen, professor ved Institutt for Biologi på NTNU i 2009. Han utviklet muligheten for å ta hyperspektale bilder under vann, og selskapet har siden den gang utviklet teknologien i samarbeid med noen av verdens ledende oppdrettsselskaper.