NTNU-metode er avgjørende: Nå kan så å si alle koronatestes
Etter seks uker i krisetilstand, er vi desperate etter å komme tilbake til normal hverdag. Og nå er det mulig: Vi skal teste mange – og isolere få.

Det er endelig klart at vi har nok utstyr og kapasitet på laboratoriene i Norge til å teste fem prosent av befolkningen hver uke.

Det innebærer en ny strategi. Fra starten av mai kan 100.000 nordmenn koronatestes ukentlig; over tre ganger flere enn vi tidligere har vært rigget til. I slutten av mai skal antallet økes igjen, til 300.000 tester i uka.

Dette kan nå skje takket være en nyutviklet testmetode fra NTNU.

– Jeg har følt meg mer nyttig de siste tre ukene enn jeg har gjort de siste 30 årene. Og det på tross av at jeg synes jeg har en veldig viktig jobb. Det er en god følelse, smiler professor Magnar Bjørås.

Mer testing betyr større frihet. Frihet til å pakke ned hjemmekontoret og returnere til jobb og skole. Frihet til igjen å møte venner. Frihet til å dra på trening, restaurant og konsert.

Men det betyr også strengere krav til isolasjon for dem som viser seg å ha koronaviruset i kroppen. For hvis vi mister kontrollen, må Norge igjen stenges.

– Hvis vi kan gå til en situasjon der de som er syke eller mistenker at er syke, raskere blir isolert og satt i karantene, kan vi samtidig åpne opp samfunnet vårt uten å miste kontroll på smittespredningen, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

Test som avslører viruset

Det er stor aktivitet inne på laboratoriet ved NTNU i Trondheim. De har fått et oppdrag utenom det vanlige.

Her har et tverrfaglig team jobbet under et enormt press den siste tiden. De har brukt få dager på å utvikle noe de vanligvis ville brukt flere måneder på.

Forskere ved Institutt for klinisk og molekylær medisin og Institutt for kjemisk prosessteknologi står bak gjennombruddet, i samarbeid med St. Olavs hospital.

Testen skal gi svar på om vi har viruset i oss. Det er ikke snakk om å finne ut hvem som har immunitet, men hvem som har viruset.

Les mer på nrk.no