Sak hentet fra dagbladet.no

Nytt filter stopper forurensning fra kunstgressgressbaner
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (Høyre) og Venstre-leder Trine Skei Grande slo tidligere i høst alarm om forurensing fra kunstgressbaner over hele landet. Forskning viser nemlig at fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år, noe som betyr at én kunstgressbane kan ha mellom tre og fem tonn i gummisvinn årlig.

 

Mye av dette havner i naturen via kummer nær kunstgressbanene.

Nå mener forskere ved NTNU  i Trondheim å ha funnet noe som kan få bukt med problemene.

En filterkurv skal nemlig fange opp gummigranulatet og forhindre at det sprer seg videre. Dette skal også føre til at gummien kan gjenbrukes og legges tilbake på banene.

– Vi fikk raskt bekreftet behovet for en slik løsning av klubber, kommuner og fylkeskommuner, sier Julie Dahl Benum, prosjektleder ved NTNU Technology Transfer, til Dagbladet.

RBK leder an
Ideen dukket opp rett før sommeren, og etterpå er det gått slag i slag. Oppfinner er Bjørn Aas fra Senter for idrettsanlegg og teknologi. Resultatet er nå en patentsøkt filterkurv som plasseres under kumlokket, og det er allerede opprettet et samarbeid med Rosenborg Ballklub.

– Rosenborg har sagt seg villig til å være en del av prosjektet. Nå skal vi følge utviklingen gjennom vinteren, med jordprøver og fokus på vannet ved kummene. Vi håper å se gode resultater, sier Benum.

Tap av gummigranulat fra kunstgressbaner kan stå for rundt 1500 tonn mikroplast per år. Det er derimot ikke tallfestet hvor mye av dette som ender opp i havet og vannet – likevel er det snakk om betydelige mengder.

Det finnes i dag 1070 kunstgressbaner i 11-erformat i Norge, ifølge NFFs tall. Totalt er det rundt 1500 kunstgressbaner, i tillegg til over to tusen ballbinger der flere også har kunstgress med gummigranulat.

Kunstgressbaner har ofte rundt fire til åtte kummer i nærheten av banen og det er ingen hemmelighet at disse ofte er fylt av svarte gummikuler. Politikerne omtaler det nye prosjektet som spennende.

– Oppsamling av gummigranulat under avløpskummene kan være et viktig tiltak for å hindre spredning av mikroplast fra kunstgressbaner, sammen med tiltak som forhindrer at granulatet kommer utenfor banen. Det blir spennende å se hvilke erfaringer NTNU og Rosenborg gjør seg når produktet nå testes ut, sier Klima- og miljøminister Vidar Helgesen til Dagbladet.

Les resten av artikkelen på dagbladet.no >>