Slik hjelper vi din idé
1
Idévurdering
Første kontakt med oss er et møte der du forteller om ideen din. Deretter undersøker vi blant annet rettigheter, unikhet, kundebehov og markedspotensial for et nytt produkt eller en tjeneste. Vi vurderer om en idé har potensial på grunnlag av disse 5 faktorene:
Unik idé?
Finnes det allerede lignende produkter, tjenester og evt. patenter på markedet?
Vi utfører markedsundersøkelser både nasjonalt og internasjonalt for å finne ut om det er et faktisk behov for oppfinnelsen din.
Ildsjel
En ildsjel som driver prosjektet fremover er viktig. Hvis du som idé-haver ikke har tid eller ønsker å ha denne rollen, kan vi finne gode kandidater til å gjøre denne jobben.
Team
Et godt prosjektteam med komplementerende og nødvendig kompetanse er avgjørende for å lykkes. Teamet kan være klart når du kommer til oss, eller det kan komme på plass etter hvert.
Forankring
Det blir mye lettere for deg å lykkes hvis du har støtte fra fagmiljø og ledere. Forankring er veldig viktig og er noe man må jobbe med under hele prosjektet.
Potensial
Når vi har sett på alle disse suksessfaktorene: idé, behov, ildsjel, team og forankring, har vi fått et bilde av ideens potensial, og vi kan avgjøre om den går videre til prosjektfasen.
2
Forretningsutvikling
Frikjøp av tid
Finansiering
Proof of concept
Patent
Lisensavtale
eller Spin-off
I forretningsutviklingsfasen tester vi ideens verdi gjennom verifisering og pilotering i nært samarbeid med industri, kunder og partnere. Relevante aktiviteter avhenger av type idé, fase i utviklingen og aktuelle anvendelser. Målet for alle ideer er å inngå en lisensavtale med en relevant industriaktør eller å starte en spin-off som får lisens. Punktene under er relevante for de fleste prosjekter vi jobber med.
Frikjøp av tid
Ofte jobber man innen et tidsvindu, og tar ting for lang tid kan det bli for sent. Derfor er fremdrift viktig. Vi har mulighet til å frikjøpe deg fullt eller delvis fra stillingen din slik at du får tid til å arbeide med prosjektet.
Finansiering
Et innovasjonsprosjekt har mange kostnader, f.eks: arbeidstimer, utstyr, ekspertise og reiser. Forskningsrådet og NTNU Discovery har midler som vi har spesiell tilgang til å søke på. Frem til i dag har vi totalt skaffet over én milliard kroner til prosjektene våre.
Utvikling av din ide trenger finansering. Vår erfaring er at utvikling av prototype eller annen form for Proof of Concept kan koste alt fra kr 100 000 til over 5 mill kr. TTO har tilgang til flere finansieringskilder for dette formålet:
NTNU Discovery
NTNU Discovery er en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU. Ordningen er finansiert i fellesskap av NTNU, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Nord-Trøndelag Fylkeskommune og Sparebank1 SMN. NTNU Discovery tildeler prosjektmidler etter søknad på inntil 1 million kroner. En ekstern gruppe (tildelingskomité/jury) bestående av seks erfarne, profesjonelle, uavhengige aktører vurderer og beslutter tildeling av støttebeløp. Les mer om ordningen her.
FORNY-verifiseringsmidler.
Prosjekter i tidlig fase har ofte høyere risiko enn hva proffesjonelle investorer kan akseptere. FORNY er Forskningsrådets program for å bringe resultater fra offentlig finansierte forskningsinstitusjoner fram til markedet. Programmet støtter verifiseringsaktiviteter knyttet til å avklaring av anvendelsesmuligheter og markedspotensial, testing av konsept, teknologi eller prototype, demonstrasjon, utvikling av forretningsmodell, sikring av rettigheter, eller etablering av kontakt med kunder og brukere. Les mer om ordningen her.
Innovasjon Norge
Innovasjon Norge har en rekke virkemidler primært rettet mot selskaper alene eller selskaper i sammarbeid med godkjent forskningsinstitusjon. “Forsknings- og utviklingskontrakter” (IFU/OFU), “Skattefunn” eller “Etablerertilskudd” er spesielt aktuelle i følge med våre egne selskapsetableringer.
Les mer om ordningen her.
Andre pre-seed fond
Som aktiv aktør i innovasjonsbransjen holder TTO seg oppdatert, er godt kjent med og søker midler med tanke på teknologiverifisering fra andre pre-seed fond som for eksempel Medtech Trondheim, Novo Seed o.l.
Idekonkurranser
Både med tanke på ideutvikling, energipåfyll og tilgang til utviklingsmidler er ofte prosjekt fra TTO representert ved forskjellige idekonkurranser for eksemepl i regi av Start Støtte, Venture Cup, DNBs innovasjonspris, o.l.
Vi tar ansvar for søknadsskriving og oppfølgning av tilgjengelig finansieringsmidler som kan passe for din ide. Prosjekter fra TTO har til nå tiltrukket seg over 160 millioner kroner i privat- eller offentlig prosjektfinansiering. Mesteparten av disse midlene er blitt benyttet til frikjøp av din arbeidstid i forbindelse med ideutvikling.
Prototype
Noe av det viktigste i et prosjekt er å finne ut om ideen faktisk virker. Avhengig av type prosjekt lager vi en protoype, eller vi tester ideen i samarbeid med partnere i næringslivet.
Patent
For å beskytte ideen kan det være aktuelt å søke et patent. For andre ideer kan designbeskyttelse være mer relevant. Vi har egne patenteksperter som har lang erfaring i å skrive patentsøknader. *Å søke om patentbeskyttelse er ikke et hinder for publisering, men det er viktig å søke om patent først.
Lisensavtale
Det ene alternativet for å lansere ideen din i markedet er å leie ut bruksretten til en bedrift gjennom en lisensavtale. Da er det typisk et bedriften som gjør det meste av jobben videre, og du og teamet får betalt en rettferdig andel av den økonomiske gevinsten.
Spin-off
Det andre alternativet for å nå markedet er å starte et nytt selskap (spin-off). Som idé-haver kan du velge å jobbe i firmaet, eller du kan fortsette i den jobben du har i dag og ha eierandeler i selskapet. Vi er med og støtter deg hele veien så lenge det er behov for det.
Hvis ideen din ender opp i etablering av et nytt selskap vil vi gjøre det sammen med deg. Du trenger nødvendigvis ikke å bli selskapets daglig leder, men din rolle vil uansett være sentral som f eks med en styreposisjon.
Til nå har vi etablert over 100 nye selskaper hvor TTOs oppgaver blant annet har vært:
- Generere nødvendige stiftelsedokumenter for det nye selskapet Sette sammen selskapets styre og daglig ledelse
- Skaffe nødvendig finansering i alle faser
- Beskytte selskapsnavn, logo, domenenavn o.l.
- Utvikle en fullverdig forretningsplan
- Videreutvikling av din ide i det nye selskapet
- Utarbeide aksjonæravtaler og samarbeidsavtaler med f eks NTNU
- Utarbeide eventuelle opsjonsordninger for nøkkelpersoner
3
Porteføljefase
I porteføljefasen er ideen klart for lansering i markedet basert på videre utvikling hos lisenstaker. Her følger vi opp lisenstaker jevnlig for å sikre fremdrift, godt samarbeid med oppfinnere og forskningsmiljø samt etisk og bærekraftig bruk.
Styrearbeid
Alle selskaper må ha et styre. Vi prøver å sette sammen et mest mulig optimalt/komplementært styre basert på kompetanse og nettverk. Som regel er ikke styresammensetningen optimal ved stiftelse, men dette jobbes det med kontinuerlig ifht. hvilken fase selskapet er inne i. TTO har lang erfaring i styrearbeid, både som styreleder og styremedlem.
Strategien må tilpasses fasen selskapet er i og retningen det er på veg. Vi jobber tett med selskapene både i og utenfor styrerommet med strategiprosesser.
IP Management
IP er et viktig konkurransefortrinn for selskapene og må opprettholdes og utvikles, og tilpasses selskapets strategi. TTO har egne eksperter på området.
Rekruttering
Teamet vil alltid være noe av det viktigste et nytt selskap har. Det gjelder både oppstartsteamet, og rekruttering av fremtidige nøkkelpersoner og styremedlemmer.
Investor og industrikontakt
Vi har betydelig nettverk inn mot kapitalmiljøene. Dette gjelder både private investorer og fondsinvestorer. Vi har også lang erfaring med å hente ulike former for softmoney gjennom tilgjengelige virkemidler som for eksempel FORNY 2020. Vi har også et stort nettverk inn mot industri, som både er viktig i idé/prosjekt-fasen og for selskapene.