En teknobedrift i Trondheim overtar en annen, når Norbit kjøper Aptomar.

Det er ekstra gledelig at vi fant en kjøper her i Trondheim, sier Herbjørn Skjervold i det trondheimsbaserte investeringsselskapet Proventure, som inntil salget til Norbit har vært en av eierne av Aptomar.

I Trondheim er det ikke ukjent med kollektiv selvpisking når en bedrift med utspring i teknologimiljøet selges ut av regionen eller landet. Denne gangen kan pisken henge i skapet. Eierskapet forblir heltrøndersk når Aptomar innlemmes i Norbit.

Naboer på Lilleby
Når Aptomar skulle gå fra finansielle eiere til en industriell eier, var det ikke nødvendig å gå langt. Faktisk bare 50 meter. Norbit har kontorer i Stiklestadveien 1, på Lilleby der Vinmonopolet holdt til for en del år siden, mens Aptomar holder til i Stiklestadveien 3.
– Det er helt tilfeldig at vi i mange år har vært naboer, bedyrer Per Jørgen Weisethaunet, konsernsjef i Norbit.
– Det er viktig for Aptomar å få en industriell eier og bli del av et større miljø. Vi håper Norbits internasjonale salgsapparat skal gi oss et løft, sier Håkon Skjelten,
administrerende direktør og en av tre gründere i Aptomar.

Sensorer
Aptomar har 19 ansatte, og har utspring i en masterfagsoppgave på Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU. Selskapets første produkt er sensoren Securus, som blant annet har et varmesøkende kamera. Det er produsert cirka 100 enheter av instrumentet, som er installert på skip og oljerigger i flere land. I høst har
Kystvakten tatt i bruk Securus, som blant annet kan brukes til søk og redning og for å oppdage oljeflak. Flere av skipene som er involvert i letearbeidet etter det havarerte russiske helikopteret på Svalbard benytter Securus.

Hemmelig kjøpesum
Oppkjøpet er gjennomført, men kjøpesummen er hemmelig. Selgerne er et knippe investorer der de fleste av dem har vært med siden Aptomar ble etablert i 2005. De finansielle investorene Verdane Capital og Proventure har vært de to største. Andre eiere er blant annet NTNU TTO, SMN Invest, og Statoil Technology Invest. Norbit er selv en bedrift som har utspring i trøndersk teknomiljø. Konsernet er mest kjent for bombrikker. Selskapet har produksjonsenheter i Trondheim, Selbu og Røros. For kjøpet av Aptomar er det Norbits forretningsområde subsea som er mest interessant.

Over og under vann
– Norbit har sensorer som «ser» under vann, mens Aptomars utstyr er beregnet for det som skjer i og over vannflaten. Sammen kan dette bli kraftfullt. I Norbit har vi i fem år på rad doblet omsetningen av våre subsea-produkter. Vi håper å dra nytte av dette distribusjonsnettet også for produkter og tjenester fra Aptomar, sier Weisethaunet.

Har slitt
Aptomar har slitt etter oljenedturen. Selskapets virksomhet ble tilpasset oljeindustrien, og har levd godt av det, inntil oljeprisen stupte i 2014. Nå er oppmerksomheten vridd mer mot miljøovervåkning og søk og redning. Denne dreiningen vil trolig bli enda tydeligere når Aptomar blir del av Norbit. Norbit-konsernet, uten Aptomar, vil i 2017 få en omsetning på om lag 360 millioner kroner. Eierne i Norbit er Steffen Kirknes (gründer) og hans familie, Per Jørgen  Weisethaunet og brødrene Per Arne og Rolf Eide. Alle bor i Trondheim.