UBIQ Aerospace får stor amerikansk investor med på laget
– NTNU har skapt et helt unikt miljø for utvikling av droner, og jeg tror ikke vi kunne gjort dette noen annen plass, sier gründerne bak selskapet UBIQ Aerospace.

Danskene Kim Lynge Sørensen og Kasper Trolle Borup ble i 2013 ferdig med sine mastergrader i robotikk ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Samtidig tok NTNU turen blant annet til Danmark for å rekruttere nye doktorgradsstudenter til sitt nye senter for robotikk og autonome systemer. Det ble veien videre for guttene.

Sørensen kom da inn på et prosjekt med Tor Arne Johansen, professor i kybernetikk ved NTNU. Sørensen beskriver Johansen som helt i verdenstoppen på dronefeltet. Professoren hadde vært i kontakt med den amerikanske kystvakten, som sa de hadde problemer med ising på droner. Dette problemet ble det Sørensens jobb å løse.

Samarbeid med Nasa

Høsten 2014 reiste Sørensen til USA for å jobbe med Nasa, som er organisasjonen med flest droner i verden. Også Nasa hadde problemer med ising på dronene sine. I løpet av seks måneder utviklet Sørensen den første prototypen av teknologien sin og testet den ut sammen med Nasa og US Airforce. Selve teknologien har han kalt D-Ice.

Selve firmaet UBIQ Aerospace ble startet i 2017 sammen med kompisen Borup og professoren Johansen. NTNU Technology Transfer er også medeier i selskapet. De jobber nå med å lansere sitt første kommersielle produkt D-Ice 1.0 neste år.

Utvikler innovativ teknologi

– Det vi har gjort er å videreutvikle et godt kjent konsept til noe nytt og innovativt. Kjernen i teknologien er algoritmer og sensorer som gjør at dronen helt selvstendig kan skru på termiske plater som smelter is på dronen, sier Sørensen.

Teknologien virker så lovende at James Murdoch, sønn av mediemogulen Rupert Murdoch gjennom sitt investeringsselskap Lupa Systems er gått inn i bedriften med et betydelig beløp. Sørensen vil ikke si noe mer enn at beløpet overstiger fem millioner kroner.

Ønsker ikke å fokusere på penger

Sørensen ønsker ikke å si noe mer om beløpet ettersom han ønsker å holde fokuset borte fra pengene, og heller på selskapets teknologi.

– Vi er veldig glade for å få så ekstremt flinke folk til å investere i vårt selskap, sier Sørensen.

Kapitalen som er hentet inn skal nå brukes til å styrke selskapet i forkant av det kommersielle slippet.

– Vi har mange spennende ting på gang. Det er der fokuset burde ligge, sier han.